NIEUWS

Welke documenten heb je nodig bij het verkopen van je woning?

Bij het verkopen van een woning komt veel kijken. Bij Immo Hanssens begrijpen we dat als geen ander. Naast het vinden van de ideale koper is het van essentieel belang om alle vereiste documenten op orde te hebben. Deze documenten spelen niet alleen een cruciale rol in een vlot verloop van de verkoopprocedure, maar versterken ook het vertrouwen tussen koper en verkoper. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de belangrijkste documenten die je moet voorbereiden en aanleveren wanneer je jouw woning verkoopt. Deze documenten vormen de bouwstenen voor een succesvolle transactie en een naadloze eigendomsoverdracht.

 

1.      Bodemattest: Een bodemattest is een officieel document dat aangeeft of de bodem van het perceel waarop de woning staat, al dan niet vervuild is. Dit is van groot belang om mogelijke milieuproblemen aan te pakken en om de koper te informeren over de staat van het terrein.

2.      Stedenbouwkundig uittreksel: Dit document verstrekt informatie over de stedenbouwkundige situatie van het pand. Het toont bijvoorbeeld of het pand conform de geldende bouwvoorschriften is gebouwd en of er eventuele stedenbouwkundige overtredingen zijn.

3.      Keuring van de elektrische installatie: Een keuring van de elektrische installatie is noodzakelijk om de veiligheid van de elektrische bedrading en apparatuur in de woning te waarborgen. Dit certificaat bevestigt dat de elektrische installatie voldoet aan de normen en richtlijnen.

4.      Postinterventiedossier: Het postinterventiedossier bevat relevante technische informatie over de woning, zoals bouwplannen, materiaalgebruik en installaties. Het is een waardevol naslagwerk voor toekomstige eigenaars en is verplicht bij verkoop. Dit dossier is nodig voor woningen die na mei 2021 gebouwd of gerenoveerd zijn.

5.      Energieprestatiecertificaat (EPC): Het EPC geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het toont het energieverbruik en suggereert mogelijke verbeteringen om de energie-efficiëntie te verhogen.

6.      Certificaat voor de stookolietank: Als uw woning gebruikmaakt van een stookolietank, is een certificaat dat de veilige staat ervan bevestigt vereist. Dit waarborgt dat de tank geen risico vormt voor de gezondheid en het milieu.

7.      Kadastrale perceelgegevens: Deze gegevens bevatten informatie over de exacte grenzen van uw eigendom, wat belangrijk is om eventuele geschillen over eigendomsgrenzen te voorkomen.

8.      Asbestattest: Sinds 23 november 2022 is een asbestattest vereist, dat aangeeft of er al dan niet asbesthoudende materialen in de woning aanwezig zijn. Dit is van groot belang voor de veiligheid en gezondheid van bewoners. Dit attest moet voorzien worden bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Als gecertificeerd asbestdeskundige kan Josefien je helpen bij het opmaken van dit attest. 

 

Het verkopen van jouw woning via Immo Hanssens gaat verder dan alleen de fysieke presentatie. Het vraagt om grondige voorbereiding en het tijdig verzamelen van de benodigde documentatie. We helpen je graag bij het aanvragen en in orde maken van deze documenten, zodat jij je alleen maar hoeft te focussen op het vinden van je volgende woning. Contacteer ons vandaag nog vrijblijvend via info@immohanssens.be of bel ons (0496 38 19 42) om meer informatie te bekomen.